FR EN

Nos vins dans les guides, presse. Nos distinctions.

Riesling Alsace Grand Cru Schlossberg 2010 Domaine Paul Blanck

Hij vloeit goudgeel in het glas met een aura en een bijzondere luminositeit van een uitzonderlijke Riesling.Zijn neus ontvouwt niet meteen het aanwezige fruit. Alvorens hij zich genereus toont , vraagt hij wat tijd, een ogenblik om mekaar te ontmoeten, de tijd om aan mekaar te gewennen. Maar dat is ook zo voor zijn levendigheid met accenten van citroen en mandarijn en om de geest nog wat aan te scherpen, een lichte iodiumtoets en enkele sintels silex. Tenslotte en om de aandacht te houden , volgt nog een lichte pikante pointering met wat peperkorrels. Onze waakzaamheid apprecieert daarmee des te meer het beoogde druppeltje gedestilleerde muskus.
De zachte suave mond zwijgt. Althans aanvankelijk. Men zou denken dat hij zich gewonnen heeft gegeven, maar niets is minder waar , want we staan opnieuw voor een oefening. Hij vraagt ons om onze sensaties te verkennen, om ons te ‘ontledigen’ om al zijn subtiliteiten beter te kunnen smaken. Dit persoonlijk onderzoek voert ons langs wat zoethout mee naar het subtiel onderkennen van duidelijke zelfs evidente  aroma’s met het uiteindelijk doel om voorbereid  te zijn op de eigenlijke openbaring. Alles is er zoals in de schat van Ali Baba. Enkel nog  kwestie van de sleutel  om zijn rijkdom te doen verschijnen. Witte rozen en jasmijn, komijn en zeste van cederappels, zelfs wat rode besjes die fonkelen als kristallijne en licht kontrasterende edelsteentjes.Ook nog wat exotische kurkuma, mirabellen van bij ons en finaal wat gepelde amandelen. Plotseling voeren de gerookte toetsen van een bretzel ons naar de realiteit  en behoeden ons voor die duizelingwekkende onderdompeling, die contractie van tijd die ons in enkele seconden  de kans gaf om een aromatisch universum te exploreren.  Tenslotte, zeker van zijn stuk en met een lichte grijns maar nog steeds elegant, trekt deze Riesling zich  terug met een stijlvolle  buiging.
De steile helling in terrasvorm van de Schlossberg situeert zich op zo’n  200 à 300 meter en de stokken groeien op een ondergrond van migmatiet ( Kaysersberg ) en intrusieve graniet (Thannenkirch) gedecomposserd in grof zand vermengd met klei.
Vinificatie : extractie van het sap via een trage pneumatische persing. Een spontane fermentatie van de most dankzij autochtone gisten, duurt zo’n  4 à 10 weken in inox kuipen en onder gekontroleerde temperatuur.
Opvoeding op de lies gedurende  12 maanden. Nadien verblijft de  wijn nog 2 à 3 jaar op fles alvorens hij  gecommercialiseerd wordt.
De Riesling Grand Cru Schlossberg 2010 bevat  20g residueel suiker en een aciditeit van 9,1g.
25/10/2017
Domaine Paul BLANCK et Fils Vignerons d'émotion